Använd dig av naturligt ljus

Industriella lysrör och starka glödlampor simulerar solljus men gör oss ingen nytta, inte som äkta solljus. Kroppen och hjärnan kan se och uppfatta skillnaden mellan artificiellt och naturligt ljus och reagerar mycket mer positivt på naturligt ljus. Inte minst kan vi få D-vitamin från solen och känna myset när vi tänder levande ljus.

Det finns flera sätt du kan få in mer naturligt ljus i ditt hem, ända ned till källaren! Vill du slippa de kraftiga lamporna i källaren finns det lösningar. Den senaste tekniken erbjuds över hela världen, både kommersiellt och till privatbostäder. Det handlar om att installera mottagare på taket som fångar upp solljus och skickar ned till passande armaturer. På det sättet kan du få naturligt ljus i hela huset, inklusive fönsterlösa rum och hela källarvåningen.

Du behöver inte vänta på vintermörkret för att tända några ljus. Naturligt ljus från ett stearinljus eller en eldstad är lika mysigt och välkommet under sommaren och dagen. Det är bara att hålla dem under uppsikt. Har du barn eller husdjur kan du gärna använda dig av ljuslyktor för att skapa en liten barriär innan man når flamman. Det ökar chansen att om lyktan skulle ramla i golvet kommer ljuset att slockna istället för att tutta eld på något.

Använd dig av ljusa och genomskinliga gardiner för att släppa in solljuset. Under vintermånaderna får vi så lite solljus, det gäller att ta vara på det när det dyker upp. Under sommarnätterna får vi nästan för mycket, så då kan det vara bättre att byta till lite tyngre gardiner för bättre sömn. Har du möjlighet kan du få ännu mer ljus genom att sätta in ett ytterligare fönster i ett rum. Du kan till och med skapa ett fönster i en innervägg får att locka in ljus från andra rum till en mörk hall eller korridor.