Bra klimat i hemmet

För att trivas i hemmet behöver du ha ett bra klimat, det ska vara varmt med frisk luft och bra ljus. Ett gott klimat kommer inte av sig själv, det är något du själv måste hjälpa huset med.

Luftvattenvärmepump

En luftvattenvärmepump ser till att vattenburna element håller bra temperatur och att du alltid har varmt vatten i dusch och kranar. Det är en investering som kostar lite pengar, därför borde du se till att köpa märken som du känner igen och som du vet att du kan få service på. Exempelvis finns det företag som erbjuder jourhjälp för märken som CTC. Om pumpen stannar eller strular på en lördagskväll är det skönt att veta att du kan ringa någon som kommer ut samma dag.

Vattenvärme ger den jämnaste temperaturen och är lättast att kontrollera under tillfällen när temperaturen skiftar mycket.

Ventilation

Du vill alltid ha bra luftombyte i hemmet. Kvav och dålig luft ska strömma ut och frisk luft ska kunna ta sig in. I moderna hem är ventilationen mekanisk och sköter sig själv, dock kan du behöva göra egna justeringar för att få effekten du vill ha. Äldre hus har självdrag och då är det viktigt att det finns tillräckligt med ventiler. Du borde ha ventiler i alla sovrum och badrum, samt gärna vardagsrum. Skorstenar och fläktar kan också hjälpa till att ta ut den gamla luften om spjällen är öppna.

Små justeringar kan göra skillnad:

  • Täta fönster och dörrar förhindra drag och värmförluster
  • Gröna växter renar och fuktar inomhusluften
  • En isolerad vind hindrar värmeförluster bättre än tilläggsisolering