Inreda källaren

Hus med en riktigt källarvåning har möjligheten till en hel del mer boyta, med lite arbete så klart. Exakt hur mycket arbete beror på vilka förutsättningar man har där nere.

Källaren är oftast kallare än resten av huset då det inte är isolerat. Helst bör man isolera väggarna utifrån för att få ett riktigt bra resultat, men det går även att isolera på insidan så slipper man dra på sig kostnaden att gräva upp runt hela huset. Gör man dock detta ska man inte bygga direkt mot innerväggen utan en bit ifrån för att få en bra luftspalt. Att sätta upp stålreglar mot väggen och sedan bygga mot dessa är ett enkelt sätt att göra detta.

Har man dock även en fuktig källare måste man ta itu med detta först. Den vanliga lösningen på detta är också att gräva upp kring huset för att kontrollera och fixa dräneringen. Då kan man ju samtidigt se till att isolera utifrån. Men det finns även mer kostnadseffektiva lösningar att ta bort fukt som inte kräver att man behöver gräva upp kring huset.

Golvet är också något man måste tänka på. Precis som väggarna är även det kallt och kommer inte vara speciellt trevligt att gå på det bara som det är. Detta är varför många väljer att installera golvvärme i källaren. Det är dock rekommenderat att man isolerar med minst 250 mm underifrån så att inte värmer försvinner nedåt istället. Det finns en hel del att läsa om golvvärme som kan vara bra att känna till innan man gör sitt val, inkluderat vilket typ av golv man bör lägga ovanpå.

Med allt detta fixat är det mer eller mindre bara att sätta igång med själva inredningen. Oavsett om det är ett extra sovrum, ett till vardagsrum, ett mysrum eller något annat man är ute efter är nu detta utrymme redo att förvandlas.