Säker miljö i hemmet

En säker hemmiljö ger ett mer avslappnat boende. Du behöver inte bekymra dig över hemmet när du är borta och kan låta barnen springa fritt utan att oroa dig. 

Låsen

Fundera på att byta lås på dörrarna. Du behöver inte byta hela dörren bara för att få ett kraftigare och säkrare lås. På BBGruppen kan du se massor med exempel och hur de fungerar. De har till och med elektroniska lås där du behöver en låsbricka eller PIN-kod för att öppna. Du kan också byta lås på förråd och altandörren.

Larm

Om du vill vara extra säker väljer du att kombinera nya lås med ett larm. Larmet kopplas till fönster och dörrar. Du behöver ha en kod för att larma av och på när du kommer hem eller går. En del larm är med utryckning om du betalar den extra summan varje månad. När larmet går får du ett samtal från larmcentralen och de skickar ut en bil som undersöker området om du inte är hemma. En skön trygghet när du åker på semester eller ska vara borta över helgen.

Brandberedskap

Man ska kolla över brandlarmen en gång om året och se så de fungerar. Brandvarnare ska sitta i taket och det ska finnas flera på varje våning och en i trapphuset. De går att seriekoppla så att alla tjuter om en känner av rök, då kommer du att vakna även om det brinner i källaren. Placera ut brandsläckare nära brandrisker, vid eldstaden och i köket är nog de vanligaste fällorna. En brandfilt kan rädda värdesaker och personer, ett ytterligare plus är att de inte tar mycket plats i hemmet heller. Du kan enkelt hitta lite utrymme i en kökslåda för förvaringen.