Ta tillvara på solljuset

solljus

Fler och fler börjar inse vikten av att arbeta med att integrera det naturliga solljuset i sina hem. Med rätt tankesätt kan du både fräscha till ditt hem och bli piggare på samma gång!

Ditt hem är din fristad

Ibland kan de gå vissa förbi att deras hem bör inredas för att vara den plats där de verkligen kan känna sig avslappnade för att få möjligheten att samla kraft. En sorts fristad från omvärlden där du omger dig med sådant som får dig att bli lugn, harmonisk och känna lycka. Det finns en rad enkla knep att ta till som att se till så att det inte ligger framme alltför mycket saker helt i onödan som stör flödet i lägenhet, att plocka fram textilier passande för årstiden likt små färgklickar i tillvaron och att släppa in det naturliga ljuset. Just det sistnämnda är faktiskt någonting som väldigt många förbiser vikten av, vilket både leder till outnyttjad potential rent stilmässigt, men som också i stor grad påverkar vårt välbefinnande.

Mer naturligt solljus gör dig piggare

De som tar uppgiften att tillföra mer naturligt solljus i sina hem får inte bara en trevligare och luftigare miljö att befinna sig i, utan också extra tillförsel av bland annat olika lyckoämnen som påverkar hela din vardag på ett ytterst positivt sätt. Det extra solljuset gör dig alltså både piggare och gladare, samtidigt som det förgyller ditt hem. Snacka om en vinn-vinn-situation!

Ett enkelt knep

För de som inser sina begränsningar, främst ekonomiskt, och därför inte har möjlighet att till exempel installera nya fönster eller göra andra större ingrepp för att förbättra solflödet i hemmet, finns andra mer lättillgängliga lösningar som ändå gör sitt. En såpass enkel åtgärd som att rengöra dina fönster och se till så att de är blanka och fina gör en fantastisk skillnad. Det kan även vara en bra idé att se över sitt val av gardiner och den nuvarande lösningen för upphängningen av dessa. Vissa lösningar är långt ifrån optimala och du kan ofta få bra hjälp om du besöker någon affär som är specialiserad på textilier av olika slag.

Tips och trix

Man kan fuska sig till extra solljus och det är faktiskt lättare än man kan tro. Ett bra sätt är att sätta in speglar på väl utvalda ställen, som reflekterar in solljuset i rummet och ljusar upp. Som grädde på moset upplevs rummet större med en väl placerad spegel.

Det finns lampor som imiterar solljus och kan hjälpa till att få känslan av att solen kommer in i rummet. Beroende på vart man har lampan, kan det dock upplevas artificiellt, men lampor är mobila och går lätt att flytta, vilket kan göra att du hittar det perfekta läget som ger det där extra ljuset du är ute efter.

Skulle det vara så att du känner av avsaknaden av solljus, finns det ljusterapi i många städer. Det innebär att man får gå in i ett vitt rum, upplyst med lampor som ger ifrån sig ett kraftfullt vitt, men milt sken. Här vistas du under en bestämd tid och tillgodogör dig energi från det ljuset, som påverkar trötthet och nedstämdhet positivt.